Kaj pa je Melatonin?

Opredelitev in obrazložitev melatonina

Melatonin je naravna snov, izhaja iz epifize, ki je prisotna v vseh živih bitjih.

To je “bistra” molekula, saj izvaja število funkcij in deluje selektivno, to pomeni, da deluje le takrat ko je to potrebno in le tam kjer je potrebno.

Obenem je to snov, ki nima nikakršnih kontraindikacij ali stranskih učinkov.

Najboljši melatonin izhaja iz rastlin in se izvleče iz kakava.

Deluje neposredno na spanje. Melatonin je naravna snov, ki varno uravnava mehanizem spanja in budnosti.

Tableto morate vedno vzeti pol ure pred spanjem, vsak dan ob isti uri, če je mogoče, kar omogoča da vzpostavite vaš cirkadialni mehanizem (1 tableto vsak večer).

Melatonin deluje neposredno na epifizo, omogoča večjo učinkovist te žleze in prepreči njeno staranje. Epifiza je zelo majhen organ, ki se nahaja na dnu možganov in je preko kompleksnega sistema povezan z možgani ter s sistemom nevroendokrinih hormonov in živcev.

Trdimo lahko, da preko epifize lahko razumeno proces staranja, saj ta organ nadzira od rojstva do naše smrti vsakdanje spreminjanje hormonov (cirkadiani ciklus), ki uravnavajo delovanje našega organizma.

Dokazano je, da melatonin dejansko izboljša učinkovitost našega imunskega sistema, tako da okrepi naravne obrambe in nas zaščiti pred raznovrstnimi boleznimi (kot gripa, prehladi, itd.) in še posebej pred specifičnimi boleznimi, ki so posledica staranja, kot npr. rak, bolezni srca in ožilja ter avtoimunske bolezni.


International Web Site of Melatonine are: Key Melatonin