Nespečnost: kaj je in kako jo lahko zdravimo?

Spanje je v našem življenju začasen dogodek: običajno je enakomeren, cikličen in cirkadialen (spremembe dan-noč). Nespečnost je težava, ki je vezana na trajanje in kakovost spanja in lahko privede do hudih ter nepopravljivih poškodb fizičnega in somatskega delovanja.

Melatonin ni uspavalna tableta in nima nikakršnih farmakoloških učinkov na kakovost ali trajanje spanja.

Melatonin vpliva neposredno na sinhronizacijo hormonskega ciklusa, kar omogoča, da se spanje uravna na prilagodi fizioloških potreb organizma.

Regenaracija spanja ne odvisi od trajanja, ampak od kakovosti spanja. Normalno in zdravo spanje se začne s tako imenovano fazo R.E.M. (hitrim premikanjem oči).

V primerih, ko patološko staranje moti spanje, bo faza R.E.M. popolnoma izginila. Znano je, da vsi hormoni zajemajo cikel 24h ur, ki se pa lahko neredno spremeni zaradi mnogih dejavnikov, kot so stres, skrbi, bolezni, težave povezane s spremembno časovnega pasu (jet-leg) itd.

Spanje, ki ga povzroči melatonin ponovno vzpostavi začetek mirnega spanja v fazi R.E.M., kar obnovi fizično in duševno moč telesa.

Pri reševanju nespečnosti je treba uravnati trajanje in kakovost spanja, kar lahko zagotovi le melatonin. Progresivna obnova hormonalnega cikla, ki ga povzroči melatonin tako da zaščiti epifizo, ima pozitiven učinek, saj samodejno obnovi spanje, ki postane bolj globoko in daljše.

Obenem je dokazano, da spanje vpliva na imunski sistem, ko skrbi in stres povzročijo, da se le-ta zniža. Melatonin skupaj s cinkom omogoči obnovo spanja in imunskega sistema mnogo hitreje, kot katero koli zdravilo, poleg tega nima nikakršnih stranskih učinkov.

Za te primere smo pripravili Key Melatonin Night

International Web Site of Melatonine are: Key Melatonin